X
تبلیغات
فلفل - مشخصات گیاه ذرت
بچه های جنوب

مشخصات گیاهشناسی ذرت

ذرت یکی از گیاهان مهم تیره ی غلات و از جنس zea بوده دارای گونه های زیادی است.

ریشه های ذرت در خاک های قابل نفوذ که عمق مناسبی دارند به عمق 2 تا 3 متری خاک نفوذ می کنند

ذرت دارای خاصیت تولید ریشه های جانبی یا نا به جا از اطراف گره های پایینی خود که نزدیک به سطح خاک هستند می باشد که این وضع به استحکام گیاه کمک خواهد کرد و آن را در برابر ورس و بادهای شدید مقاوم می کند. گیاهی است یک پایه ، اماگل های نر در انتهای ساقه و گل ها ی ماده که تشکیل دهنده میوه ذرت می باشند از محل گره های ساقه و در محل اتصال برگ به ساقه به وجود می آیند. ذرت گیاهی ست دگرکنش ، رنگ و اندازه ی دانه ذرت در ارقام مختلف متفاوت بوده و از سفید ، زرد ، قرمز ، ارغوانی ، سیاه و آبی تغییر می کند . بعضی از دانه های ذرت دارای آندوسپرم نشاسته ای هستند که رم و تقریباً آردی شکل می باشند.

کاشت ذرت در ایران:

با توجه به شرایط آب و هوایی بسیار مناسبی که کشور ایران برای تولید ذرت دارا می باشد هر گاه نسبت به توسعه سطح زیر کشت و بهبود تکنیک زراعت آن اقدامات موثری به عمل آید و از وجود آن و مواد غذایی کامل و کافی استفاده مناسب گردد، می توان در اکثر مناطق کشور نسبت به کاشت این محصول اقدام نمود حتی در برخی از مناطق می توان تحت پاره ای شرایط در هر سال دو محصول مختلف و در بعضی از مناطق هم می توان در سال دو محصول ذرت نیز برداشت کرد. در صورتی که نسبت به مسائل کلی زراعت ذرت توجه کامل به عمل آید می توان از هر هکتار حدود 45 تا 75 تن ذرت علوفه ای سیلویی و نیز 4 تا 8 تن دانه تولید نمود.

مساعد ترین مناطق برای کاشت ذرت عبارتند از : تهران ، مازندران ، زنجان ، کرمان ، فارس ،اصفهان ، لرستان ، چهار مهال و بختیاری ، کرمانشاه و ... .

کاشت ذرت در شهرستان زرند:

شهر زرند دارای ارتفاع متوسط 1660 متر از سطح دریا ، عرض جغرافیایی 30 در جه و 49 دقیقه شمالی و طول جغرافیایی 56 درجه و 34 دقیقه شرقی می باشد. در بعضی از مناطق این شهرستان کشت ذرت متداول بوده و معمولاً از رقم سینگل کراس (k.sc704) برای کشت استفاده می شود. دوره ی رشد این رقم از 125 تا 135 روز تغییر کرده و از گروه دیر رس می باشد. در صورتی که برای تولید دانه مورد استفاده قرار گیرد می تواند بین 8 تا 10 تن دانه تولید نماید.مناسب ترین تراکم آن نیز برای تولید دانه حدود 65000 و در مورد تولید علوفه سیلویی حدود 75000 بوته در هکتاراست.

آماده کردن زمین :

بعد از برداشت محصول زراعی سال قبل ، زمین را شخم می زنند تا ذرات خاک یکنواخت شده و عمق خاک در تمام قسمت های زمین ، یکسان شود.برای آنکه ریشه برای جذب رطوبت و مواد غذایی به راحتی بتواند در خاک نفوذ پیدا کند، عمق شخم پاییزه را کم تر از 25 سانتی متر نمی زنند. در اواسط و یا اواخر پاییز مقدار 30 تا 40 تن کود دامی پوسیده در هر هکتار در زمین پخش نموده و با شخم متوسط آن را زیر خاک کرده و در زمان کاشت بذر عملیات تکمیلی تهیه ی زمین را انجام می دهند. استفاده می کنند.

زمان کاشت:

کاشت ذرت در زمان معمولاً از حدود اواسط اسفند شروع می شود و تا اواسط اردیبهشت ادامه دارد.چون در اینن زمان زمین به اندازه ی کافی گرم شده و خطر یخبندان های بهاره مرتفع می گردد.

زمان کاشت از اهمیت مهمی برخوردار است زیرا ذرت در بهار علاوه برآنکه برای رشد و نمو اولیه ی  خود از هوای معتدل بهار استفاده خواهند نمود، در ماه های گرم تابستان نیز محصول در معرض گرما و بادهای گرم قرار نمی گیرد.بنابراین در فصل بهار می باید دقت لازم بعمل آید تا بذر در زمان مناسب کاشته شود.

عملیات کاشت:

پس از اتمام عملیات شخم و تکمیل تهیه ی زمین ، هنگامی که شرایط و زمان کاشت مناسب باشد، نسبت به کاشت بذر اقدام می شود.کاشت به صورت هیرم و توسط بذرافشان انجام می شود البته در پاره ای نقاط به صورت کرتی و دست پاش نیز عملیات کاشت انجام می شود اما کاشت به صورت هیرم معمول تر است چون بذر کاشته شده ه طور یکسان و در یک زمان جوانه تولید کنند و همگی با هم از خاک خارج شوند قبل از کاشت بذر ، آن را مرطوب می کنند تا از تلفات بذر جلوگیری شود و مزرعه یکدست شود.مقدار بذر مورد نیاز در هر هکتار حدود kg20 است. اگر به صورت کرتی کشت شود به 30 تا 50 کیلوگرم هم می رسدفواصل خطوط کاشت حدود 80 سانتی متر است.

کود دهی :

کودی که به خاک اضافه می شود بیشتر کود دامی کاملاً پوسیده بوده و به مقدار 30 تا 40 کیلوگرم در هکتار است.گاهی اوقات همزمان با اجرای شخم پاییزه ،مواد معدنی فسفره و پتاسه در زمین پخش می کنند و با دیسک زیر خاک می نمایند.مواد از ته نیز (300کیلوگرم اوره)در دو مرحله در اختیار گیاه قرار می گیرد. معمولاً حدود نصف ازت در زمان کاشت و بقیه در اواسط دوره ی رشد به خاک اضافه می شوند.

برداشت ذرت :

برداشت ذرت در گذشته بیشتر به وسیله ی کارگر و توسط داس انجام می شد اما با توجه به پیشرفت در زمینه ی کشاورزی در سال های اخیر ، برداشت با استفاده از ماشین برداشت ذرت که به تراکتور متصل می شود، صورت می گیرد.زمان برداشت از حدود اوایل شهریور تا اواسط آبان است.

علف های هرز در مزارع ذرت :

برای مبارزه و از بین بردن علف های هرزی مانند سلمه تره،سوروف،ارزن وحشی ،تاج خروس و ... از وسایل مکانیکی ، وجین با دست و علف کش های مختلف استفاده می شود. علف کشی که در زرند استفاده می شود بیشتر از نوع آترازین به نسبت 5/1 تا 5 کیلوگرم در هکتار و پاراکوآت به نسبت 6/0 تا 3 کیلوگرم در هکتار است.

+ نوشته شده در  پنجشنبه پنجم خرداد 1390ساعت 8:12  توسط فلفل |